Tarina
Homma lyönyt leiville vuodesta 1964
Jokainen Kotileipomo Siiskosella paistettu leipä, pulla ja pasteija leivotaan ylpeydellä, jonka tuo vuosikymmenten aikana kertynyt osaaminen sekä kunnioitus omaa työtä ja kotimaisia raaka-aineita kohtaan. Meille on alusta asti ollut tärkeintä saada herkuttelijan suu vehnäselle. Viisivuosikymmentä myöhemmin leivomme tuotteemme edelleen samalla ajatuksella – ja juuri se tekee niistä erityisen maukkaita.
Keräsimme talteen vuosikymmenten varrelta tärkeimmät hetket ja tarinat, olkaa hyvä ja uppoutukaa tarinaamme!

1959
Juuri kotitilalta
Perheyrityksemme matka alkoi epävirallisesti jo vuonna 1959, kun Sirkka Siiskosen keittiössä kotitilalta tuotuun juureen tehty legendaarinen kauraleivän resepti syntyi. Resepti kehitettiin itse onnistumisen ja erehdyksen kautta ja aluksi leipää tehtiin vain omaan tarpeeseen. Kun kyläläiset pääsivät vierailuillaan maistamaan leipää, sitä alettiin valmistaa myös myyntiin. Myyntiä oli aluksi pelkästään pajan takaovelta. Kauraleipään käytettiin alusta alkaen raskitusmenetelmää, joka valmistustapana yleistyi vaaleisiin taikinoihin Suomessa vasta noin 30 vuotta myöhemmin. Ruisleivän juurena käytetty juuri kulkeutui Sirkan mukana Juvalle Kaislan kotitilalta. Juuren historia voidaan jäljittää vuoden 1925 paikkeille.

1960-luku
Perinteinen perheyritys
- Kotileipomo Siiskonen perustetaan 1964.
- Pentti valmistaa leipomolle ensimmäiset taikinakoneet työtä helpottamaan.
- Ensimmäinen työntekijä palkataan Sirkan avuksi 1965.
- Konditoriatuotteiden valmistus alkaa. Ensimmäisiä tuotteita hedelmäkakut, piparit ja nöttöröt.
- Unelmakääretorttu ja pitkot tulevat valikoimaan.
- Ensimmäinen oma myyntipiste avataan Mikkelin torille 1965.
15-sekunnin unet
Alkuaikoina Sirkan työajat olivat hyvin ympäripyöreitä, siis kellon ympäri. Iltapäivällä elvytettiin "juuri" valmiiksi seuraavaksi aamuksi. Illalla lämmitettiin uunia. Aamuyöstä pyöräytettiin taikinat ja aloitettiin itse leipominen. Valmistus oli todellista käsityötä, ainoastaan taikinasekoitin oli apuna ja sekin itsetehty. Kun päivät venyivät pitkiksi, Sirkalla oli oiva taito nukahtaa seisaalleen pöydän viereen. 15 sekunnin unet ja taas jatkettiin kuin mitään ei olisi tapahtunut! Tämä taito ei valitettavasti periytynyt jälkipolville.

1970-luku
Voimakkaan kehittämisen aika
- Sirkan ja Pentin tytär Tuula aloittaa opiskelujen jälkeen kauppahallissa vakituisena myyjänä vuonna 1970.
- Leipomossa sattuu likavesivahinko, jonka korjauksista aiheutuu mittavat kustannukset.
- Leksan leipomon unohdus pelastaa toiminnan jatkumisen.
- Vuonna 1975 vetovastuun leipomosta ottaa pariskunnan nuorin tytär Riitta.
- Maailman maukkain pipariresepti näkee päivänvalon 1975.
- Vuonna 1976 saimme kunnian toimittaa Suomen tasavallan presidentti Kekkoselle Suomen leipuriliiton leipätervehdyksen.
- Mikkelin kauppahallin myymälä pääsi 1976 lehtien palstoille aiheutettuaan yhden suomen harvoista leipäjonoista.
Leipäjono
Mikkelin kauppahallin myymälä pääsi 1976 lehtien palstoille aiheutettuaan yhden suomen harvoista leipäjonoista. Asiakkaat jonottivat aamun ja aamupäivän aikana leipomon leipäkuormaa silloisen kauppahallin edustalla. Pahimmillaan jonot olivat perjantaisin, kun ne ulottuivat korttelin kulman taakse. Torin laidalla oleva Kahveri -ravintolan yrittäjä kertoi, että kun jonon pää hävisi taas näkyvistä, odotettiin vielä hetki ennen kuin työntekijä lähetettiin ostamaan viikonlopuksi kauraleipää. Ja toivottiin että jotain leipää olisi vielä jäljellä.

1980-luku
Leipomo laajentuu ja kysyntä sen kun kasvaa
- Tuula siirtyy leipomolle kehittämään konditoriatuotteita 1980.
- Jari aloittaa tuotantopäällikkönä 1981.
- Leipomon laajennus tuo mukanaan konditoria- ja myymälä-kahvilatilat 1988.
- Yrittäjäpalkinto Mikkelin maalaiskunta 1988.
- Ruisrouheleivän tuotanto alkaa ja ruiskuoripiirakka lanseerataan 1988.
Jätesäkkejä ikkunoihin ja taikinakone pyörimään
1980-luvulla oli vielä voimassa laki vuodelta 1961 (Leipomotyölaki 302/1961), jolla kiellettiin kaikkien leipomokoneiden käytön ennen kello 5.00 aamuyöstä. Laki koski myös omistajia ja yrittäjiä, koska kyseisiä töitä ei saanut tehdä. Lakia ei ollut muutettu, mutta ei myöskään valvottu, kunnes joku keksi, että lähes kaikki maan pienet leipomot rikkoivat tätä lakia. Kiinteää kolmivuorotyötä rajoitukset eivät koskeneet, eli isot valtakunnalliset leipomot pystyivät toimimaan normaalisti.
Leipää olisi mennyt kaupaksi vaikka kuinka paljon, mutta sitä ei enää kerennyt tehdä, jos aloitti lain sallimissa aikamääreissä. Viranomaiset valvoivat lakia pistokokeilla. Riitta ja Sirkka joutuivat keksimään luovia ratkaisuja tuotannon toteutuksee, mutta eihän se muuten onnistunut, kuin lakia rikkomalla. Jätesäkkejä ikkunoihin ja taikinakone pyörimään. Leipomoon ei myöskään laitettu mitään turhia valoja. Näin saatiin leivät valmiiksi ja ajoissa kauppoihin. Onneksi rikos taitaa olla jo vanhentunut.

1990-luku
Nousu uudelle tasolle
- Marjapiirakat tulevat tuotantoon 1990. Olimme edelläkävijöitä, muut tulivat parin vuoden päästä perästä.
- 14-vuotias Henri aloittelee leipomouransa kesätöissä ja Sirkka siiirtyy virallisesti eläkkeelle vuonna 1995.
- Riitan uusi miesystävä Seppo aloittaa työt leipomon hallinnollisissa tehtävissä Riitan rinnalla 1997, tuoden mukanaan arvokasta ulkopuolista näkemystä.
- Rinkelisämpylä syntyi 1998. Tähän päivään mennessä sämpylää on leivottu samalla reseptillä jo pitkälle yli kaksikymmentä miljoonaa kappaletta.
- Grillipatongin tuotanto alkoi 1998.
- Anttu aloittaa leipomon leivissä piirakan pellittämishommissa ja pakkaamon apulaisena 1999.
- Maalaispatongin tuotanto alkoi 1999.
- Kauraleivän siivutus alkaa vuonna 1999.
- Vuoden 1999 Etelä-Savon maineteko palkinto. Länsi-Savo lehti.
- Vuoden yrittäjäpalkinto. Mikkelin maalaiskunta 1998.
Senaatintorin maakuntamarkkinat
Senaatintorin maakuntamarkkinat vuonna 1995 olivat leipomon silloisen historian paras myyntiviikonloppu. Myyntitykkeinä toimivat Marjaleena ja Sirkka. Helsinkiin ajettiin kaksi täyttä kuorma-autollista leipää päivässä kolmen päivän ajan.
Jollekulle oli sattunut leipomolla laskuvirhe ja 800 hillomunkkia oli paistettu lauantaiaamuna liikaa. Pakkaajat olisivat vieneet kahvihuoneeseen ja kotiin nämä munkit, mutta Riitta sanoi, että "Helsinkiin vaan" – kaikki menivät kaupaksi.

2000-luku
Hurja vauhti
- Henri siirtyy leipomon leipiin.
- Kauppahallin myymälän omistus siirtyy Heikille ja Arjalle.
- Uuden leipomon rakentaminen.
- Myymälä avattiin juhannukselle 2009 ja leipomotuotanto muutti perässä 2010 tammikuussa.
- Vuonna 2005 Tuula jää eläkkeelle ja pois leipomon toiminnasta 35 leipomolla vietetyn vuoden jälkeen.
- Vuonna 2008 perinteinen 100% Ruisleipämme voitti APU- lehden Suomen Paras Ruisleipä vertailussa 1. palkinnon.
- Punaisen Piipun Kievari Oy perustetaan ja siitä tulee leipomokonsernin emoyhtiö, joka ottaa vastuulleen kaikki myymälätoiminnat. Kotileipomo Siiskonen siirtyy tytäryhtiöksi konserniin.
Suomen paras ruisleipä
Vuonna 2008 perinteinen 100% Ruisleipämme voitti APU- lehden Suomen Paras Ruisleipä vertailussa 1. palkinnon. Tästä voitosta saimme yllättävää postia Euroopan komissiolta. Silloinen komissaari Olli Rehn lähestyi meitä kirjeellä ja onnitteli Ruisleipä-kilpailun hyvästä tuloksesta vannoutuneena ruisleivän ystävänä.

2010-luku
Isoja muutoksia ja oppeja
- Heikki ja Arja eläköityvät, kauppahallin myymälä palaa kotiin Punaisen Piipun Kievarin alaisuuteen.
- Henri ja Anttu ottavat vetovastuun konsernista, Anttu toimistusjohtajana ja Henri hallituksen puheenjohtajana.
- Brändi-ilmeen uudistus menee rytinällä metsään.
- Kaurapatongin tuotanto alkaa 2016.
- Vanhan leipomon öljyuunit vuotavat ja öljyä pääsee maaperään 2017. Vahinko saadaan onneksi purku- ja siivoustöiden avulla korjattua.
Opettajana Barcelonassa
Vuonna 2015 Anttu ja Henri kutsuttiin Barcelonaan kansainväliseen yksityiseen leipomokouluun, Escola de fornes Barcelonaan, opettamaan suomalaista leivontaa kansainvälisille leipurikollegoille. Aika kuumottava paikka oli huomata ketä oppilaamme oikeasti olivat. Paikalla oli useita kansainvälisiä leipomomaajoukkueiden kapteeneita ja moninkertaisia maailmanmestareita. Kahden päivän opetus upeaman jälkeen olivat oppilaat onneksi haltioissaan, kun pääsivät näkemään oikeasti jotain erilaista leivontaa. Kaikki osaavat tehdä maailman luokan croissantin, mutta ruisleivän raskin maitohappotasapainon hallitseminen oli heille aivan uutta – puhumattakaan piirakan rypyttämisestä. Eräs Italialainen ruokaleipien maailmanmestari pyysi varovasti saisiko hän pienen nokareen meidän ruisjuuresta. Sanoimme että vie vaikka kaikki, meillä on juurta leipomolla ihan tarpeeksi! Hänen ilmettään kuvastaa parhaiten se, kuin kolmevuotias olisi saanut tikkarin.

2020-luku
Korona-ajan isku
- Gelaton ja sorbetin valmistus alkaa.
- Siiskonen tuo sairaalaan tilapäiskantiinin remontissa sulkeutuneen tilalle. Pystytys hoituu ennätysajassa ja kantiini palvelee sairaalaan asiakkaita koko 4 kuukauden remontin ajan.
- Korona sulkee myymälät ja kaupat lopettivat irtotavaran myynnin. Lähes koko myymälän henkilökunta jouduttiin lomauttamaan muutamasta viikosta kuukauteen. Myös leipomon henkilökuntaa jouduttiin lomauttamaan.
- Kauppahallin myymälä remontoidaan koronasulkujen aikana.
- Vuoden Juvalainen yritys -palkinto vuosi 2020, Juvan Yrittäjät.
- Jäätelökakun valmistus alkaa.
Sairaalan kanttiini
Mikkelin keskussairaalan remontti sulki kanttiinin koko sairaalasta. Henrin ollessa piipahtamassa sairaalalla eräänä perjantaina tuttu hoitaja tokaisi, että ”tehkää PopUp-myymälä sairaalan viereen kanttiiniksi”. Henriä hieman hymyilytti – eihän nyt sentään. Kotia päästyään ilme oli vakavoitunut – ehkä sittenkin -ajatus oli jo vallannut mielen. Puhelinsoitto Antulle ja pikaideoinnin jälkeen päätettiin kysyä, saisiko sairaalan sisäpihalle myymäläauton. Anttu soitti vielä samana päivänä sairaalalle ja tiedusteli myyntiauton mahdollisuutta. Sairaalalta luvattiin ottaa yhteyttä.
Sunnuntaina soi Antun puhelin ja sairaalalta ilmoitettiin, että ei mihinkään ulos ollut asiaa – he järjestävät tilat sisälle. Maanantaina sairaalalta jo kysyttiin, onko tilapäiskanttiinin avaus jo julkaisukelpoista tietoa. Aikaisemmin emme koskaan ole perustaneet reilussa viikossa uutta myyntipistettä ja hieman toivomme, että ihan näin nopeaa toimintaa ei tarvitsisikaan toisten harjoittaa. Siiskosen kanttiini palveli asiakkaita koko sairaalan neljän kuukauden remontin ajan. Henkilökunnaltamme nähtiin mahtavaa heittäytymistä uuteen hommaan nopealla aikataululla.
Jäätelökakku ja leipurin perussynti
Eläkepäivillä Riitalla on aikaa vaikka muistella vanhoja. Hänelle tupsahtikin jostain mieleen Valion vanha jäätelökakku. Sellainen missä
kakkupohja ja hillo sekä tietysti jäätelö olivat yhdistetty. Tätä ideaa lähdimme sitten jalostamaan. Noin puolivuotta erinäisiä kokeiluja ja valmis tuote on kunnossa asiakkaille. Kerma, mansikkahillo, oma vaalea kakkupohja sekä tietysti käsintehty gelato-jäätelömme toimivat upeasti vaikka kesän lämpimissä juhlissa.
Uusia tuotteita kehitellään jatkuvasti. Osa niistä on onneksi jäänyt myös kokeiluasteelle. Leipurin perussynti on vanhat tuotteet, niitähän ei voi lopettaa kun aina joku käy ostamassa sen yhden. Trendit muuttuvat ja ihmisten ajatusmaailma muuttuu. Joistain vanhoista tuotteista pitää pystyä luopumaan, jotta voi tehdä jotain uudelle sukupolvelle maistuvaa. Nykyään tuotteita ja niiden eri variaatioita on noin 250. Aktiivisesti tuotannossa on päivittäin noin 70 erilaista maistuvaa vaihtoehtoa.

NYKYPÄIVÄ
Moderni leipomoalan yritys - Kotona leivottu maku
Nykyään Anttu ja Henri Rautio luotsaavat tätä perinteistä perheyritystä. Työllistämme vakituisesti noin 50 huikeaa ammattilaista: myyjiä, kondiittoreita, kondiittorimestareita, leipurimestareita, pakkaajia, leipureita, kuljettajia, siivoojia, toimistotyöntekijöitä. Vaikka leipomisen avuksi onkin tuotu nykyaikaisia koneita, nämä ammattilaiset vastaavat siitä, että tuotteet ovat laadultaan huippuluokkaa ja oikeassa paikassa, eli sinun herkuteltavanasi.
Mitä tulevaisuus tuo tullessaan, sitähän ei kukaan tiedä. Suunnitelmia on, osa niistä toteutuessaan voivat toimia jotkut otetaan taas oppimisen kannalta. Kun mennään eteenpäin on tärkeää, että suuntaa voidaan muuttaa tarvittaessa. Neljännen sukupolven taitajatkin ovat ottaneet ensiaskeleet leipomopöydän ääressä.